Tavaszi gyepszellőztetés
Meglévő állományunk esetében igen
fontos lépés a gyepszellőztetés elvégzése, hiszen ezzel az egész éves
fejlettségére kedvező hatást gyakorolhatunk.
Mire érdemes odafigyelnünk még mielőtt belekezdünk a műveletbe?
Véleményem szerint arra, hogy
meghatározzuk, elsősorban milyen célt
szeretnénk elérni a folyamattal:
- Meglévő pázsitunk megújítása, az elhalt növényi
részek eltávolításával, hiszen ennek következtében a talaj vízátjárhatósága
visszaáll a optimális helyzetébe, a pázsit dúsulni, felüdülni tud.
- A tavasz
beköszöntével illetve a fű növekedésével érzékelhető válik számunkra, hogy az
állomány egyes részei hiányosak, kiritkultak, így célunk a szellőztetéssel az,
hogy előkészítsük a területet a felülvetéshez.
- Avagy
ellenkezőleg, a terület igencsak besűrűsödött, így célunk a szellőztetéssel a ritkítás.
- Ne ijedjen
meg senki, ha azt érzékeli, hogy itt-ott sárgás
foltok jelennek meg tavasz elején, a gyenge tél, és a hirtelen beköszöntő
jó idő mind-mind hozzájárulhatnak ehhez. Ez jelenthet akár gombás
megfertőződést, akár tápanyaghiányt is. A gyepszellőztetéssel mindezek minél
gyorsabb helyreállítását is megcélozhatjuk.
Mikor ideális elvégeznünk?
- A
gyepszellőztetés elvégzésére nem sok időnk van, mindösszesen pár hét az, ami
rendelkezésünkre áll. Amennyiben nevesíthetjük, március közepétől-április közepéig adottak a körülmények mindehhez.
- Hogy mi ennek az oka? Sem
hidegben, sem forróságban nem tud a megszabdalt fű gyorsan regenerálódni.
- A legfontosabb
külső körülmény a hőmérséklet alakulása, a legideálisabb az, ha a nappali
hőmérséklet tartósan 15-20 C között alakul, és az éjszakai hőmérséklet 10 C alá nem csökken.
- Amennyiben
célunk a megújítás volt illetve a ritkítás, abban az esetben már márciusban megtörténhet a
szellőztetés, a felülvetéssel járó, illetve az állomány kezelésével járó
szellőztetést csúsztassuk áprilisra,
akkorra amikor már biztosan adottak a hőmérsékleti körülmények. Ennek az az
oka, hogy a magvak hideg talajban nehezebben indulnak csírába. Sőt 2-3 hétre is szükség van ahhoz, hogy egy Fűmagkeverék minden
komponense kikelhessen.